Zzp-economie inmiddels goed voor 10% van het bbp

Zzp-economie inmiddels goed voor 10% van het bbp

Gepubliceerd: 10-08-2015

De zzp-economie, bestaande uit 1.008.000 actieve zzp’ers (CBS, mei 2015) met een gemiddelde jaaromzet van 60.994,50 euro, is goed voor 10,2% van het bruto binnenlands product van Nederland. De zzp’er verdient gemiddeld 68,18 euro per uur en zijn gemiddelde jaarwinst is 37.000 euro.

 

Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer in samenwerking met IT-Staffing. De Nederlandse zzp’er maakt jaarlijks 894,6 facturabele uren, waarmee hij 48,9% facturabel is. De zzp’er heeft de ambitie zijn uurtarief (+8,2%), omzet (+14,8%), winst (+24,9%) en aantal facturabele uren (+6,1%) te laten stijgen. Uit ander onderzoek bleek onlangs dat de uurtarieven dit jaar licht gestegen zijn.

Man verdient meer

Het uurtarief van de mannelijke zzp’er ligt bijna 10% hoger dan dat van zijn vrouwelijke collega-zzp’ers. Zij maken veel minder (-26%) facturabele uren dan mannelijke zzp’ers. De vrouwelijke zzp’ers hebben wel de ambitie om het gat in uurtarief te dichten, maar wensen niet het gat in aantal facturabele uren te overbruggen. Opvallend is volgens de onderzoekers dat starters vaak een te hoog uurtarief kiezen, want deze daalt na het eerste jaar (-3,9%). Het uurtarief stijgt slechts marginaal dankzij ervaring: +1,7% in de eerste 5 jaar. Zzp’ers met een BV vragen een veel hoger tarief dan zzp’ers met een eenmanszaak (+28,5%). De jaaromzet van zzp’ers met een BV is daarom ook hoger (+37,2%), al is de jaarwinst juist lager (-14,1%).

Hoogopgeleide zzp’er: minder uren

Hoe hoger opgeleid de zzp’er is, des te minder facturabele uren hij draait. De zzp’er met een MBO- of MTS-opleiding is de enige die graag minder facturabele uren wil maken, in tegenstelling tot iedere andere zzp’er. De universitair opgeleide zzp’er verdient bijna twee keer zoveel als zijn collega-zzp’er met een MBO- of MTS-opleiding (74,4%).

Zorg en ICT meest lucratief

De zorg- en ICT-sector zijn het meest lucratief wat het winstpercentage betreft. De bouw- en technieksector zijn de minst lucratieve sectoren voor zzp’ers. Zzp’ers in de techniek, bouw en ICT  draaien veruit het hoogste aantal facturabele uren, terwijl zzp’ers in het onderwijs en de MarCom juist het laagste aantal uren draaien.

De gemiddelde uurtarieven in de ICT (77,05 euro), de zakelijke dienstverlening (75,39 euro) en het onderwijs (73,17 euro) zijn het hoogst, en die in de bouw (48,09 euro) en techniek (51,42) veruit het laagst.

Het liefst per uur

Verreweg het grootste gedeelde van de zzp’ers rekent voornamelijk met zijn opdrachtgevers af op basis van “uurtje, factuurtje” (72%) en wordt dus per uur betaald. De zzp’er kijkt vooral naar de opdracht en naar zichzelf om zijn uurtarief te bepalen. Slechts vier op de tien zzp’ers kijkt bij tariefbepaling naar de concurrentie. Tenslotte kijkt de zzp’er niet of nauwelijks naar het gewenst of noodzakelijk inkomen: slechts één op de tien zzp’ers laat zich hierdoor leiden bij het bepalen van zijn tarief.

De resultaten zijn berekend op basis van een online enquête onder 1.469 zzp’ers in Nederland.

Bron: ZZP Barometer / IT Staffing


Archief