VAR verdwijnt in 2016

VAR verdwijnt in 2016

Gepubliceerd: 17-02-2016

Het is definitief: de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) verdwijnt per 1 mei. Vorige week stemde de Eerste Kamer in met het wetsvoorstel om de VAR af te schaffen. Met de verklaring konden zzp’ers aantonen dat zij zelfstandig ondernemer waren. De opdrachtgever hoefde daardoor geen loonheffingen en sociale premies te betalen. Welke gevolgen heeft het verdwijnen van de VAR voor de opdrachtgever of zzp’er?

Wet DBA vervangt VAR
De VAR moest de zzp’er en opdrachtgever duidelijkheid geven over de samenwerking. Desondanks bleek een deel van de zzp’ers in de praktijk toch in een verkapt dienstverband te werken. In dat geval was alleen de zzp’er verantwoordelijk voor de fiscale gevolgen. Om dit te veranderen, verdwijnt de VAR. De overheid wil hiermee de balans herstellen en de opdrachtgever medeverantwoordelijk maken. 

De wet Deregulatie Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA) komt voor de VAR in de plaats. Dit betekent dat, als de opdrachtgever en zzp’er daarvan gebruik willen maken, de Belastingdienst samenwerkingen vooraf beoordeelt. Hierdoor is er vooraf duidelijkheid over de fiscale gevolgen voor zowel de zzp’er als de opdrachtgever. Er is een overgangsregeling van een jaar, zodat opdrachtgevers en zzp’ers kunnen uitzoeken wat dit voor hen betekent.

Wat zijn de gevolgen van deze verandering? Dat ligt eraan. De VAR bood zekerheid voor de opdrachtgever en het was een bewijs voor zzp’ers dat ze zonder problemen samenwerkingen konden aangaan. Hoewel de VAR dus een handige verklaring was voor beide partijen, was het document niet verplicht. De nieuwe regeling is, net zoals de VAR, ook niet verplicht.


Archief