Nederland koploper in pensioenvoorziening

Nederland koploper in pensioenvoorziening

Gepubliceerd: 14-09-2015

Nederland is internationaal koploper als het gaat om toekomstige pensioenvoorzieningen. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd groot pensioenonderzoek van Allianz.

Ranglijst

Allianz International Pensions analyseerde voor het onderzoek het huidige pensioenstelsel in 49 landen. Nederland voert deze ranglijst aan gevolgd door Denemarken en Noorwegen. Volgens de verzekeraar bestaat in Nederland de beste garantie dat toekomstige generaties voldoende pensioeninkomen hebben. De slechtst scorende landen zijn India en Maleisië. Binnen de EU scoort Griekenland het slechtst. Ook Turkije en China scoren laag. De ranglijst moet een wereldwijde discussie stimuleren met als doel dat landen van elkaar kunnen leren en met elkaar tot gepaste beleidsmaatregelen kunnen komen.

Overheidspensioen en beroepspensioen

Voor het onderzoek is gekeken naar zowel het overheidspensioen, in Nederland de AOW, als naar het beroepspensioen. Landen waarin die twee vormen van pensioenvoorziening goed met elkaar in balans zijn, scoren het best. Nederland doet het vooral goed op het gebied van aanvullend pensioen. Allianz heeft de AOW een gemiddelde tot hoge score gegeven.

Ook zijn er landen, zoals Oostenrijk, die wel hoog scoren op het overheidspensioen, maar minder op het beroepspensioen. Volgens Allianz kunnen deze landen mogelijk in een financieel onhoudbare situatie terecht komen op de langere termijn. Om deze reden moet een geïntegreerd pensioenstelsel volgens de verzekeraar kunnen steunen op meerdere pijlers.

Duurzaam pensioenstelsel

‘Het openbare pensioenstelsel van Nederland blijkt bijzonder duurzaam en is in staat om toekomstige gepensioneerden in een adequaat pensioeninkomen te voorzien’, constateert Frans van Liempt, pensioenexpert bij Allianz. De pensioenexport vervolgt dat de Nederlandse pensioenen allemaal relatief een goede dekking hebben en bovendien garanderen dat de werknemers van nu een basisinkomen hebben in de toekomst.

 


Archief